Practica nu-i efemeră,e un pas in carieră!
POSDRU/161/2.1/G/141118

Inapoi la noutati


Timisoara Startup Weekend 8-10 mai 2015


Timisoara Startup Hub impreuna cu Asociatia Banat IT organizeaza cea de-a patra editie a "Startup Weekend Timisoara". Evenimentul se adreseaza celor cu interes in programare, design sau marketing si cu spirit antreprenorial.

Participantii vor avea la dispozitie 54 de ore pentru a ajunge de la idee la produs, prin parcurgerea unor pasi esentiali in construirea unei afaceri: generarea de model de business, validarea din partea clientilor, livrarea unui demo functional s.a.

Conceptul Startup Weekend vizeaza, in mod predominant, crearea startup-urilor in domeniul serviciilor si produselor IT & tech, fiind un concept origine americana, care a fost implementat in peste 100 de tari. In Romania, evenimentul a fost organizat cu succes in mai multe locatii, printre care se regasesc Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov si Oradea.

"Am invatat foarte multe din cele trei editii anterioare, atat de la participanti si mentori, cat si de la intreaga echipa de organizare. Pentru editia de anul acesta am pregatit un mix intre o locatie care inspira creativitate, mentori remarcabili, participanti energici, gadgeturi cool si multa distractie!", a precizat Andrei Cosmin Munteanu, unul dintre organizatori.

Startup Weekend Timisoara vine in sprijinul antreprenorilor aspiranti cu mentori care au parcurs deja calatoria antreprenorialului in domeniul tech si nu numai. Evenimentul va avea loc in perioada 8 - 10 mai, in noua locatie pentru oameni creativi, Ambasada. Pentru inscrieri si mai multe informatii, accesati siteul oficial al evenimentului: bit.ly/swtimisoara4. Pentru cei care vor sa afle daca ideea lor de business are sanse de reusita, ce inseamna conceptul Startup Weekend sunt invitati la o sesiune de informare si networking pe data de 27 martie, incepand cu ora 19, la Ambasada.

Ce inseamna Startup Weekend? De unde a pornit ideea?

Startup Weekend este un eveniment bazat pe educatie experientiala, orientat catre ideile de afaceri cu aplicabilitate in zona IT/ tech, unde participantii beneficiaza de resurse pentru a ajunge de la idee la startup in doar 54 de ore.

Startup Weekend este un eveniment-concept, de origine americana, implementat in peste 100 de tari. In Romania, acest eveniment este organizat in orase precum Bucuresti, Cluj, Iasi, Mures si Oradea. Timisoara Startup Hub impreuna cu Asociatia Banat IT organizeaza acest eveniment in Timisoara bianual.

Cu ce se diferentiaza Startup Weekend fata de alte evenimente de business dedicate antreprenorilor?

Cred ca unul dintre punctele forte ale acestui eveniment este faptul ca acesta promoveaza educatia prin experimente practice. Mai concret, participantii primesc suport pentru a-si dezvolta propriul plan de afaceri, ies din zona de confort pentru a castiga validarea potentialilor clienti, isi prezinta ideea de startup in fata audientei si, totodata, conving alti oameni sa li se alature in echipa s.a. Ba mai mult, Startup Weekend este evenimentul in cadrul caruia este incurajata competitia prietenoasa, unde oamenii pretuiesc networking-ul, deprind abilitati de business esentiale, cauta si primesc feedback relevant. Pe scurt, primesti informatie, o pui in practica in incercarea de a construi o afacere si esti premiat daca reusesti sa faci asta cel mai bine dintre toti.

Cui se adreseaza evenimentul?

Evenimentul este dedicat antreprenorilor, activi sau aspiranti, cu background in marketing, design sau programare, indiferent de varsta sau nivel de experienta profesionala, avand o idee de afacere sau dorinta de a face parte dintr-o echipa focusata pe construirea unui startup.

In 8-10 mai va avea loc a patra editie Startup Weekend Timisoara. Cum ar trebui sa se pregateasca un participant pentru eveniment?

In primul rand, sfatuim participantii sa se informeze in legatura cu conceptul Startup Weekend. Organizam sesiuni de informare si standuri in cadrul evenimentelor si facultatilor de profil din oras; ne puteti gasi si in spatiul nostru de co-working, Timisoara Startup Hub, dar si online, pe Facebook sau la adresa swtimisoara@gmail.com. De aici e doar un pas, dar unul foarte important, pana la achizitionarea biletului de participare de pe site--ul nostru. La fel de important este si brainstorming-ul asupra unei idei de startup, pornind de la identificarea unei nevoi sau oportunitati. De asemenea, ii sfatuim pe participanti sa--si aduca cu ei laptopul, cuvintele si buna dispozitie.

Care este avantajul de a participa la Startup Weekend? De ce resurse beneficiaza participantii pe durata evenimentului?

Primul cuvant care imi vine in gand este provocarea; e momentul in care te decizi sa mergi cu un pas mai aproape de visul tau. La Startup Weekend incercam sa cream o atmosfera confortabila si antrenanta in acelasi timp, networking-ul e la el acasa, mentorii te ghideaza, hrana, muzica si internetul te tin in priza, iar distractia si rasplata muncii cu siguranta nu lipseste. Consideram ca e mai valoros procesul prin care treci, decat premiile pe care le pregatim. Unde mai pui ca ai si oportunitatea de a face parte din comunitatea globala de alumni Startup Weekend unde sunt peste 45.000 de oameni cu care poti spune ca ai ceva in comun: dorinta de a deveni antreprenor.

Ne puteti da cateva exemple de business-uri de succes care au pornit in cadrul Startup Weekend (la nivel global)?

Conform studiilor UP Global, 35% dintre startup-urile formate la evenimentele Startup Weekend continua sa lucreze si dupa competitie, indiferent daca au urcat pe podium sau nu. Executia face diferenta intre ideile bune si startup--urile de succes care au avut o implementare extraordinara. Aplicatii precum Foodspotting care te ajuta sa localizezi mancaruri delicioase intr-un oras nou, platforme ca Eventup prin intermediul carora rezervi locatii pentru evenimente, site--uri ca si Rover pentru a gasi companie pentru animale sau aplicatii ca Zaarly care listeaza servicii de curatenie, sunt doar cateva dintre ideile care au pornit dintr-un eveniment ca Startup Weekend Timisoara.