Practica nu-i efemeră,e un pas in carieră!
POSDRU/161/2.1/G/141118

Consiliere


Debutul in cariera reprezinta un moment important pentru fiecare student sau viitor absolvent. Este marea trecere de la tot ce inseamna viata din facultate la viata profesionala, cu un program de lucru, cu un comportament adecvat, cu spirit de echipa si capacitate de comunicare, adaptabilitate, creativitate, rigurozitate,  flexibilitate, etc.

Cei mai multi studenti resimt aceasta trecere ca pe un soc, fie pentru ca diferentele sunt prea mari intre ceea ce au sperat si ceea ce exista in fapt, fie pentru ca aspiratiile si asteptarile au fost prea ridicate si posibilitatile reale nu sunt la inaltimea lor.

Cea mai mare provocare pentru un absolvent de facultate este să-și aleagă jobul potrivit și nu de puţine ori primul job este la compania care îi face prima ofertă sau unde lucrează prietenul său.

Dar ... este şi cel mai potrivit job pentru el?

 

Noi vom incerca sa „intermediem” aceasta trecere, sa va consiliem si sa va orientam in cariera, prin intermediul acestui proiect.

Ce vom face in mod concret?

1. sub indrumarea consilierilor proiectului veti reusi sa va creati un plan de cariera, care vă ajută să vă potriviți interesele, aptitudinile și competențele cu alegerile legate de carieră. Se parcurg succesiv etapele de autocunoastere, analiză SWOT, misiune personală, fixare a obiectivelor cu stabilirea unor planuri de acţiune strategice, roluri, status-uri  şi transpunerea lor în practică. Este important de reținut faptul că planul de carieră evoluează în timp deoarece piața muncii este o piață dinamică, pe parcursul vieții este posibil să faci până la trei sau cinci schimbări de carieră – nu doar schimbări ale locului de muncă.

2. Veti avea acces la ghidul de cariera care isi propune sa faca lumina in domeniul dvs de activitate.  Software developer? QA analist? DB admin? Suna frumos, dar ce inseamna de fapt jobul respectiv? Cat se castiga? Cat de mult se cauta? Ce skilluri si competente sunt cerute pentru fiecare in parte? Vom incerca sa va povestim cat mai multe despre aceste lucruri, in acord cu dinamica si tendintele actuale din domeniu.

3. Intalniri cu antreprenori. Da, mai ales in domeniul IT, dar si in management, antreprenoriatul reprezinta o solutie viabila pt viitorul dumneavoastra. Veti sta de vorba in cadrul unor intaniri a caror programare va aparea in scurt timp, cu antreprenori de success in domeniul IT. Ce au facut ei, cum au facut, de ce ei au succes si altii nu, veti afla toate aceste lucruri chiar de la ei in cadrul intalnirilor organizate in cadrul proiectului.

4. Abilitatile inter-personale vin in completarea celor tehnice, si pot face diferenta in felul in care interactionam cu cei din jur si in a obtine ceea ce ne dorim. In acelasi timp, organizatiile actuale, din dorinta de performanta si competitivitate, cauta cu precadere persoane competente care pot comunica si lucra cu cei din jur si care gasesc solutii noi la situatile cu care se confrunta.

Nu este suficient sa fii un bun programator (decat poate daca esti unul genial, dar pentru cati este valabil asta?) e necesar si sa-ti pui cap la cap ideile si parerile cu cei din jur, pentru a atinge o viziune comuna, mai buna decat ar face-o fiecare in parte singur.

Sesiunile de dezvoltare propuse in cadrul proiectului nostru acopera unele dintre cele mai importante abilitati inter-personale necesare lucrului in mediile organizationale de astazi.

Toate sesiunile sunt gandite sa fie interactive si contin activitati experentiale pe baza carora vor fi aduse in discutie conceptele cheie.

Ca si metode folosite ne vom baza pe: prezentari multimedia, grupe de lucru, discutii interactive, teste si chestionare, studii de caz, simulari si jocuri de rol.

 

Sesiuni:

 

Tema

Titlu

1

Eficacitate personala

"Cum ma auto-gestionez astfel incat sa fiu multumit, de mine si de ceea ce obtin"

2

Comunicare eficienta

"Cum sa te faci inteles si sa ii intelegi pe ceilalti (chiar daca par de neinteles)"

3

Creativitate si rezolvare creativa a problemelor

"De unde vin ideile bune"

4

Lucrul in echipa

"Singur sau impreuna - cand si cum sa lucram cu altii?"

5

Management de proiect

"Proiectele - un mod facil de indeplinire a unor scopuri"

6

Prezentarea pe piata muncii cu CV, scrisoare de intentie si interviu

"Cum sa iesi in evidenta si sa atragi atentia pe piata muncii"

 

Inscrierile pentru aceste cursuri care vor demara in toamna lui 2014 se fac la sediile proiectului din Universitatea de Vest din Timisoara,  facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea din Petrosani sau aici, pe siteul proiectului.

5. Orientarea in cariera – prin intermediul siteului proiectului, rubrica noutati, veti fi informati permanent despre oportunitatile de desfasurare a stagiilor de practica, despre joburile care au legatura cu domeniul dvs de activitate, despre targurile de joburi si alte evenimente care va pot facilita accesul pe piata muncii.

Sperand ca v-am trezit interesul, va asteptam sa va descoperiti , sa va perfectionati si sa luati cele mai bune decizii de cariera!

Echipa POSDRU 141118